PROGRAMMA AANKOMEND WEEKEND:

Witkampers 7 gaat los op “De Greune Weide”

 

Zondag, 23 september 2018

Vandaag is de officiële start van wederom een nieuw voetbalseizoen voor Witkampers 7.

Het team van vorig jaar is nagenoeg intact gebleven. Aderlating is het vertrek van Jan Brummelman die na al die jaren alsnog kiest voor het grote geld: trainer/leider worden van Witkampers 2. Daar moét wel een mega contract onder liggen naar mijn idee, want wat anders kan iemand bewegen tot vrijwillig vertrek bij het memorabele 7de elftal.

We willen Jan niettemin alsnog bedanken voor de vele jaren spelvreugde die hij ons en het grote publiek van het 7de heeft gegeven. Verderop in dit verhaal zal blijken hoe bepalend dit is geweest voor de teamspirit en creativiteit in deze fantastische groep.

 

Vorige week is er een oefenwedstrijd vooraf gegaan aan de competitiestart van vandaag. Tegen het gewaardeerde 8ste team van de Witkampers hebben we de eerste lijntjes uitgezet en geprobeerd weer balgevoel te krijgen. Dit alles vond plaats op een (trainings)veld dat deed denken aan een soort van steppe, savanne of toendra. Wat heeft de zomerdroogte een schade achtergelaten zeg!

Maar ondanks dat is er gebald en niet onverdienstelijk voor ons moet ik zeggen. Het had slechter gekund met al die oudjes die ruw uit hun zomerreces werden gehaald. 2-1 winst tegen de dartelende en rennende jeugd geeft enigszins vertrouwen voor de komende competitie. Een competitie met totaal andere tegenstanders dan die we de laatste jaren hebben ontmoet.

 

We beginnen met een uitwedstrijd tegen RKZVC, hoofdklasser in de achterhoekse “voetbalstad” Zieuwent . Inderdaad; hoofdklasser, maar ja, dat betreft dan wel de hoofdmacht. Wij zijn veroordeeld tot strijden tegen het zesde team.

De vertrouwde donderdagavond communicatie van leider Marinus via de app is de afgelopen weken weer in gang gezet en vermeld een vertrektijd van 08.30 uur vanaf het Witkampers complex. Zelfs onze “off-line” Johan is ieder keer weer op de hoogte en dus tijdig aanwezig. Als ik kom aangelopen zo vlak voor half negen staat er een klein groepje notoire rokers onder aan de trap. De rest hangt wat rond in de kantine, sommigen met een bakkie pleur en anderen druk pratend over de metamorfose van het keuken gedeelte van onze thuishaven. De lift is mooi, maar vooral handig om al die oude botten van ons naar boven te krijgen (haha).

 

 Aanvang van de wedstrijd is 09.30 uur. Dan denk ik gelijk; dat gaan we niet redden binnen een uurtje. Maar niets is minder waar; alles loopt voorspoedig via een mooie route over de Wildenborch, Vorden, Ruurlo, gevolgd door de zeer lange highway “route sixty nine” richting Zieuwent. Daar aangekomen op het complex “De Greune Weide” propt de selectie van 16 man zich in de kleedkamer en hijst zich in het wit/zwarte tenue. Inderdaad een letterlijk en figuurlijk brede groep die het vandaag moet stellen zonder drukke entertainer Henry Jansen. Er wordt een verdeling gemaakt van de shirtjes en broekjes, zodat iedereen netjes gekleed het veld op komt en niet gelijk al blauw is aangelopen vanwege knellende kledingstukken.

 

Maar liefst vijf wisselspelers nemen plaats in de dug-out. De tegenstander oogt als een vergelijkbare mix van veelal oude en enkele jonge spelers. Afwachten maar hoe dit qua spel gaat uitpakken. De wedstrijd gaat van start. Gelijkwaardig golft de bal heen en weer. Het tempo ligt voor mijn gevoel behoorlijk hoog, maar deze bevinding is uiteraard geen bruikbare graadmeter; het gaat mij namelijk al gauw te snel allemaal… Beide teams spelen met 2 spitsen. RKZVC heeft snelle opkomende buitenspelers en is met vlagen best gevaarlijk. Zeer efficiënt komen ze na  verloop van tijd dan ook op een 1-0 voorsprong. Een forse tegenvaller, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Al vrij snel is de stand weer gelijk getrokken door een kopgoal van Richard. Even daarna komen we via een verwoestend, maar giga mooi schot van Jos in de rechter bovenhoek op voorsprong. Wat een schoonheid van een doelpunt! Bert zorgt kort daarna voor de 1-3. Lekker om met deze stand te gaan pauzeren. Zeker nodig om te vermelden is nog de actie van onze doelman Robert in de eerste helft. Een sliding ver buiten de zestien op een doorgebroken speler resulteert in een handsbal. Er volgt een gele kaart met de daarbij horende 10 minuten bedenktijd regel. Of wel; wisseling van de doelwacht. Robert eruit en Syb alias de kiep op goal. Met samengeknepen billen zien we de komende tien minuten tegemoet. Dit blijkt geheel onterecht, want Syb laat zich van een zeer goede kant zien door een paar inzetten wonderbaarlijk te keren. Hij staat vanaf nu genoteerd als 2e keep (dit gaat Gait niet leuk vinden….). Zoals afgesproken met de goed leidende scheids, mag Robert na 10 minuten ijsberen langs de zijlijn gewoon weer het veld in.

De scheids heeft tussendoor overigens nog even in een duidelijk betoog aangegeven dat buitenspel vlaggen een kwestie van vertrouwen is en geen gezeur met zich mee moet brengen. Dit geldt over en weer! Gerrit voelt zich hierdoor gesteund en gaat volledig op in zijn rol als scherpe vlaggenist.

 

Het droge weer begint geleidelijk aan om te slaan in lichte regen, waarbij de vijf wisselspelers tegen wil en dank moeten gaan deelnemen aan het spelletje. Na de rust wel te verstaan. Fris en fruitig gaan de wit zwarten weer tekeer op de greune weide. Zoals Johan al had voorspeld vanaf de bank in de eerste helft komt er steeds meer ruimte om te combineren en gevaar te stichten. Er volgt mooi voetbal met legio scoringskansen, waarvan er uiteraard een aantal worden benut. Ondergetekende onderschept een afvallende bal en tikt deze binnen. Daarna is het nog de beurt aan Eddy en 3 maal Richard. Met name laatst genoemde had een individuele fout (die resulteerde in een tegendoelpunt) goed te maken. Dit heeft hij zeer ruimschoots gedaan door zijn totaal 4 treffers deze wedstrijd, waarbij hij op enig moment wel érg veel trekjes van good old Jan Brummelman heeft overgenomen. En dat is nu precies hetgeen ik bedoel in het begin van dit stuk met de creativiteit van Jan; stiften en loppen alsof het een lust is. Richard heeft deze gave ook en dit overtuigend laten zien. Wat een mooie goals!

 

Tussen dit Larense doelpunten spektakel door wordt er nog een overtredinkje gemaakt binnen onze zestien meter lijn, gevolgd door een strafschop die gelukkig wordt over geschoten, al dan niet met de vingertoppen van Robert er tussen. Niet veel later wordt er weer een overtredinkje (of was het een overduidelijke tackel, Robert?) gemaakt binnen de zestien. De rode kaart blijft gelukkig uit, maar dit keer hagelt de bal wel in het net vanaf elf meter. Met tussendoor nog een geheel onbelangrijk doelpuntje komt de teller van RKZVC op 4 te staan. Zet daar de 8 veelal juweeltjes van ons tegenover en de conclusie is er overduidelijk; verdient gewonnen en de eerste 3 punten zijn binnen.

 

Gedoucht en gekleed gaan we ff de kantine in. De tas met waardeloze spullen wordt op de kop gezet waarbij er een kwartet aan losse bankpassen uit komt rollen. Allemaal van Jan V. die lachwekkend als logische verklaring geeft; het is belangrijk om te spreiden in verband met het deposito garantiestelsel. Een dergelijk garantiestelsel kennen we binnen de voetbalwereld helaas niet; volgende week moeten we gewoon weer opnieuw beginnen en wederom proberen de punten veilig te stellen. Het liefst niet op kunstgras, maar op een echte greune weide, net zoals vandaag.

 

 Gr. RI