Welkom bij VV Witkampers
De voetbalclub van Laren Gelderland
 • Mededeling

  Voorbereiding Witkampers selectie

  Historie vv Witkampers

  Voetbal in Laren

  Begin 1900 schijnt er al even een voetbalclub in Laren, genaamd “Hercules” bestaan te hebben. Blijkbaar geen lang leven beschoren, want rond 1918-1919 zijn er enkele heren geweest die een nieuwe voetbalclub hebben opgericht. De namen van de oprichters hebben we nooit kunnen achterhalen. De voetbalclub kreeg de naam “Sparta” en speelde mee in de zogenaamde “Wilde” Voetbalbond. De voetbalclub Sparta speelde aan de Holterweg achter Eggink (de Snieder), tegenwoordig het weiland tegenover de camping “Gelders Laren”, aan de Berkenweg.

  Voetbalvereniging Sparta 1924
  Staand v.l.n.r.: D. ter Welle, H. te Niet, J. Schippers, B. van Ark en J. Douma
  Midden v.l.n.r.: L. Horstman, H. H.Paris en C.L. Bast
  Zittend v.l.n.r.: H. Kuiper, H. v.d. Wal en W. Kuiper  Sparta hield op te bestaan mede doordat dat de voetbalvereniging voorheen niet geaccepteerd werd bij de Gelderse Voetbalbond, omdat de naam “Sparta” reeds bestond. Nadat Sparta is opgeheven werd er in het dorp Laren de voetbalclub L.V.C. opgericht. Deze speelde ook in de Wilde Voetbalbond, evenals Excelsior uit Oolde en K.M.D. “Klein Maar Dapper” uit ’t Larensebroek. Door oude kranten door te pluizen zijn we er achter gekomen dat er dus meerdere clubs in de omgeving Laren bestonden. Zij allen speelden o.a. tegen Almen, Eefde, Volharding uit Kranenburg, J.H.C. (Joppe-Harfsen Combinatie) en G.V.V. uit Gelselaar.

  Enkele aankondigingen en uitslagen hebben we kunnen terug vinden en dat waren:
  • L.V.C. II tegen Excelsior I, deze wedstrijd werd door L.V.C. met 3-1 gewonnen.
  • Excelsior I uit Oolde gaat a.s. Zondag een bezoek brengen aan “Volharding” te Kranenburg. Leden en donateurs, die alsnog mede wenschen te gaan, kunnen zich opgeven bij den secretaris, den heer J.A. Kolkman in Laren.
  • In augustus 1936 brengt L.V.C. een bezoek aan G.V.V. te Gelselaar om te trachten daar de beide puntjes te bemachtigen.

  L.V.C. en Excelsior speelden hun wedstrijden aan de Ooldselaan, op de plek waar het kippenbedrijf van Ter Meulen heeft gestaan. Het was meer een heideveld (10 tot 12 cm hoog) dan een grasveld, maar er kon gespeeld worden.

  Enkele jaren later was er een groepje Larense heren, te weten Gerrit Oplaat, Johan van der Wal, Gerrit Jan Wittenberg en Willem van der Wal die met het idee rondliepen om een voetbalclub op te richten.

  De vier oprichters

     
  G.J. WittenbergG. OplaatW. v.d. WalJoh. v.d. Wal


  De definitieve plannen werden in de schoenmakerij van Wittenberg gemaakt (later schoenmakerij Beumer) aan de Holterweg. En zo gebeurde het dat op 16 augustus 1929 in den Larensche Courant de hieronder afgebeelde advertentie werd geplaatst.


  Advertentie oprichting vv Witkampers  Het oprichtingselftal dat in het seizoen 1929-1930 begon in de 3e klasse van den Gelderschen Voetbalbond.
  Oprichtingselftal
  Staand v.l.n.r.: H. ter Hogt, G. Rothman, D. Oplaat, G. ter Hogt, G. Oplaat en J. v.d. Wal,
  Zittend v.l.nr.: G.J. Wittenberg, D. Endeman, B. Dekker, W. v.d. Wal, A. Kuiper en G.J. Endeman

  In de tweede helft van de dertiger jaren zijn L.V.C., K.M.D. Larensebroek en Excelsior uit Oolde toegetreden tot de voetbalvereniging Witkampers.

  In 1948 waren er in de buurtschap Verwolde mensen doende om ook daar een voetbalclub van de grond te krijgen. Verwoldse Boys, zo zou het gaan heten. Maar op het laatste moment werd toch beslist om maar met Witkampers samen te gaan. Het voorlopige bestuur had om financiële redenen afgezien van deze oprichting.

  De voetbalvereniging Witkampers had een welvarende start en werd in het eerste seizoen 1929-1930 gelijk kampioen in de derde klasse van den Gelderschen Voetbalbond. De club had diverse hoogtepunten, maar kende ook heel moeilijke tijden. Vooral de vijftiger jaren waren niet zo succesvol.

  Thans is vv Witkampers een welvarende vereniging met ruim 700 leden die de toekomst vol optimisme tegemoet kan zien!  Met dank aan:
  Hanny Poelert-Bielderman, Harriët de Groot en Dirk Addink